Een nieuw project – Renoveren van een TE King Caravan

In het voorjaar zijn we gestart met een nieuw project: Het volledig renoveren van een oude TE King Caravan. Deze caravan is een lichtgewicht caravan tot 750kg. De uitdaging is om de caravan ruim onder dit gewicht te houden, zodat er ook bagage meegenomen kan worden in de caravan. Deze caravan was van binnen vrijwel volledig ‘anders’ ingericht dan zijn originele staat. Alleen het keukenblok stond er nog op de originele plek. Een voordeel was dat al het oorspronkelijke houtwerk nog wel aanwezig was. Dit was echter gebruikt om een zitplek te maken en andere constructies. Als eerste is dan ook de caravan volledig leeg gehaald. Het originele houtwerk is gesorteerd zodat hiermee de caravan weer in zijn originele staat terug gebracht kon worden.

caravan renoveren TE KING

Voordat er aan de binnenkant gewerkt kon worden, moesten de vier hoeken van de caravan verstevigd worden. Door vochtinwerking en ouderdom waren niet alle hoeken stevig genoeg. Met nieuw houtwerk, bruisende constructielijm, isolatie en verstevigingsbalken zijn alle hoeken verstevigd. Hierdoor staat de caravan weer stevig op zijn poten stond. Hierna is de zithoek achter in originele staat herstelt.

Bij het renoveren ontdekten we dat bij zowel het raam achter en het raam voorin de lijmlaag tussen de dubbele ramen los liet. Beide ramen zijn dan ook verwijderd van de caravan, opnieuw aan elkaar gelijmd en onder druk gedroogd. Nadat de ramen goed zijn schoongemaakt, zijn deze teruggeplaatst.

Extra kastruimte in de keuken

Rondom het keukenblok is extra kastruimte gemaakt, zodat er een iets bredere keuken is dan standaard in deze caravan zit. Hierdoor is er tegenover de keuken ruimte om een toiletruimte te maken. Hoewel het wel een wat ‘krappe’ toiletruimte is, past er een porta-potti in en is er toch nog voldoende loopruimte in de caravan om bij de zithoek achter te komen.

caravan toiletruimte
zithoek achter
zithoek achter


Stapelbed

De volgende uitdaging bij het renoveren van deze caravan was het realiseren van het stapelbed voorin de caravan. Door gebruik te maken van de stevige vloerconstructie, welke gemaakt is met het verstevigen van de hoeken, en de steunbalken in de zijkant van de caravan, is het stapelbed zover mogelijk naar voren geplaatst zodat er voldoende ruimte in de caravan over blijft.

Het dakluik wat in de caravan zat was oud, versleten en liet weinig licht door. Deze is vervangen voor een dakluik van 50 cm bij 50 cm met een crystal-helder raam. Er komt nu ruim voldoende licht in de caravan door dit mooie, grotere dakluik.

keuken
nieuw stapelbed
nieuw dakraam

Elektrische installatie: zekeringautomaat en aardlekschakelaar

Nadat de zithoek achter, de keuken, toilethoek en stapelbed klaar was, is de elektra vernieuwd. Net als onze andere caravans gaat deze caravan voorzien worden van vloerverwarming. Hier is bij het plaatsen van de elektra rekening mee gehouden.

caravan renoveren meterkast

Ook is een beveiliging ingebouwd met zekeringautomaat en aardlekschakelaar. Alle verlichting in de caravan werkt op 12 volt, zodat deze achter de auto ook aan kan. De caravan is heeft nu meerdere stroompunten om tegemoet te komen aan de wensen van tegenwoordig.

De volgende uitdaging was om de caravan volledig in de grondverf te zetten. Dit heeft aardig wat tijd gekost (veel avonduurtjes). In totaal zit de caravan met 3 lagen in de grondverf. De komende tijd wordt in deze caravan renovatie een laklaag aangebracht, nieuwe gordijnen geplaatst, vloerverwarming en nieuwe vloer gelegd. Daarna kan ook deze caravan klaargemaakt worden voor de verhuur.

Een nieuw project – TE King Caravan