Elektrische update voor elke caravan

Elke caravan die wij verhuren (en verkopen) hebben allemaal een elektrische update gekregen. Deze update houdt in dat zoveel mogelijk in de caravan elektrisch in te schakelen en te bedienen is. De caravans worden verwarmd door onder andere vloerverwarming. Koken kan in onze caravan ook elektrisch. Bij de laatste update hebben we alle caravans voorzien van een stroompunt aan de buitenzijde van de voortent-kant en een elektrisch kooktoestel. Op deze manier kan gemakkelijk in de voortent een stroompunt bereikt worden.

Net als thuis zorgt elektriciteit voor comfort. Op een camping is het beschikbare elektrisch vermogen aangeduid in ‘Ampere’. Hoe bereken je hiermee het beschikbare vermogen? En hoe is onze caravans het elektrisch systeem beveiligd? Hieronder lees je daarover meer.

stroompunt aan de buitenzijde van de caravan

Zekeringautomaat en aardlekschakelaar

meterkastje in de caravan

Elke caravan die wij verhuren of verkopen is voorzien van een ‘meterkastje’ met een zekeringautomaat en aardlekschakelaar. De zekeringautomaat en aardlekschakelaar zorgen voor een goed beveiligde stroomkring in de caravan. Deze zekeringautomaat zorgt ervoor dat er nooit te veel ‘stroom’ door de bekabeling in de caravans kan lopen. Dit kan namelijk voor smeltende kabels, kortsluiting, brand en andere zeer gevaarlijke situaties zorgen. Een zekeringautomaat beschermt de caravan (en u en uw gezin) hiervoor.

Een aardlekschakelaar schakelt het elektrisch systeem uit wanneer er ‘lekstroom’ ontstaat. Ofwel: Wanneer er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit in de stroomkring wordt aangevoerd, komt er ook een bepaalde hoeveelheid elektriciteit weer terug. Wanneer de hoeveelheid elektriciteit die de caravan verlaat kleiner is dan de hoeveelheid die in de caravan aangevoerd wordt, is er lekstroom. Er staat dan iets onder stroom wat niet onder stroom mag staan en dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. De aardlekschakelaar zorgt er dan voor dat razendsnel de elektrische installatie uitgeschakeld wordt.

Het beschikbare vermogen op een camping (Ampere)

De meeste campings beschikken over een stroompunt van minimaal 8 of 10 Ampere. Soms zelfs al 16 Ampere. Aantal beschikbare ‘Ampere’ geeft de stroomsterke aan wat op de camping bij de stroompaal beschikbaar is. Hiermee kan het beschikbare ‘vermogen’ berekend worden. Elk elektrisch apparaat vraagt namelijk een bepaald vermogen aan stroom. Dit vermogen wordt uitgedrukt in ‘Watt’. Met behulp van de onderstaande formule kan met het beschikbare aantal Ampere het vermogen (Watt) berekend worden:

Aantal Amperen x 230 Volt = Beschikbare vermogen

Wanneer er op de camping 10 Ampere beschikbaar is, kan het beschikbare vermogen als volgt brekend worden:

10 Ampere x 230 Volt = 2300 Watt.

Een camping-waterkoker vraagt bijvoorbeeld 500 Watt aan vermogen. Wanneer de waterkoker ingeschakeld is, dan is er in deze situatie (10 Ampere) nog 1800 Watt beschikbaar voor andere elektrische apparaten. Elk elektrisch apparaat heeft een sticker waarop staat hoeveel vermogen (Watt) het elektrisch apparaat vraagt.

Andere veel voorkomende beschikbare aantal Amperes op campings zijn 4 Ampere, 6 Ampere en 8 Ampere. Hieronder staat in een overzicht welke vermogen er beschibkaar is deze aantallen Amperes:

  • 4 Ampere = 920 Watt
  • 6 Ampere = 1380 Watt
  • 8 Ampere = 1840 Watt
  • 10 Ampere = 2300 Watt
  • 16 Ampere = 3680 Watt

De elektrisch kooktoestellen die wij leveren bij de caravans welke te huur zijn, hebben een pit van 1000 Watt, en een pit van 1500 Watt. Afhankelijk van het beschikbare aantal vermogen kun u nagaan welke pit u kunt gebruiken. Bij een groter aantal beschikbare Ampere is het mogelijk om meerdere pitten te gebruiken.

Toch koken op gas?

Heeft het uw voorkeur om op gas te koken? Het is mogelijk om bij onze caravans een gaskooktoestel bij te huren met gasfles. Zo kunt u alsnog op deze wijze blijven koken op de camping. Er zijn ook kleine kooktoestelletjes op een klein gasflesje te koop bij kampeerspeciaal zaken.

Elektrische update voor elke caravan