Updates aan de ‘Knaus 540’ en bergroutes

Niet alleen verhuren wij caravans die wij volledig gemoderniseerd hebben, wij gaan ook zelf met onze eigen gemoderniseerde Knaus 540 op vakantie. Deze Knaus, een Knaus Azur 540 uit 1992, is inmiddels 7 jaar in ons bezit. Deze caravan hebben wij volledig en meerdere keren verbouwd, gemoderniseerd en aangepast naar een 6-persoons gezin. Deze caravan en onze ervaringen met deze caravan – zoals uit de ‘540’ af te leiden is – vormt de basis onder onze onderneming Caravan 540, de caravans die wij opknappen en verhuren.

Zo is de voorzijde verbouwd naar een slaapruimte voor 4 kinderen, heeft de caravan vloerverwarming en is de achterzijde aangepast. Op deze facebookpagina is te vinden wat er zoals in de afgelopen jaren veranderd is aan deze caravan.

Met deze caravan hebben we mooie vakanties gehad in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Elke keer zorgt deze caravan er mede voor dat we leuke en actieve vakanties hebben! Ook hebben we al wel wat avonduren beleeft met de caravan: winterkamperen, bumber eraf in Italie en overstromingen in de Eifel. Dit jaar zijn we met de caravan naar de Eifel geweest, Zuid-Duitsland en Oostenrijk en daarbij leuke routes gepakt, zoals de ‘lambertsberg’ om vanaf de camping in de Eifel weer op de snelweg te komen, en de Fernpass in Oostenrijk

Bergroutes met de caravan

Vanuit Waxweiler naar de A60 via Lambertsberg. Een mooie klim om te doen – wanneer de auto sterk genoeg is. Af en toe wel stijl. In de 2e versnelling was elke haarspeldbocht en klim goed te doen, soms was rijden in de 3e versnelling mogelijk tijdens deze klim.

Fernpass

De Fernpass is een populaire en mooie route om vanuit Duitsland naar Italie te rijden. Na de Fernpass kun je via de Russchenpass Italie in rijden. Wij hebben hiervoor gekozen omdat omrijden via het Vorarlgeberte vrijwel alleen maar tunnels zijn.

De Fernpass heeft een paar klimmetjes en afdalingen, maar wordt nooit steiler dan 8%. En het uitzicht is veel mooier dan alleen de tunnels. Wanneer het niet al te druk is, scheelt het ook in reistijd.

Meer informatie over de Fernpass is hier te vinden.

Aanpassingen aan de Knaus 540

Wanneer je de facebookpagina van deze caravan doorbladerd, zie je dat de caravan al veel aanpassingen heeft gehad. Na elke vakantie bedenken we weer nieuwe aanpassingen voor een volgende vakantie. Nu waren er een aantal noodzakelijke aanpassingen, zoals het vervangen van een lekke velg.

Nieuwe velgen en banden Knaus 540

Op de terugweg hadden we te maken met een heel langzaam leeglopende band. Na onderzoek bleek de velg lek te zijn in een lasnaad. Het vinden van de juiste velg voor een oudere caravan met specifieke maten was niet heel makkelijk. Uiteindelijk is er een juiste velg gevonden, voorzien van nieuwe banden en weer gemonteerd om de caravan.

steunbalk onder de caravan

Omdat de caravan toch omhoog zat, is er een extra steunbalkje aan de onderzijde geplaatst. We maken met 6 personen gebruik van de caravan, waardoor dit steunbalkje ervoor zorgt dat de vloer net wat meer gewicht kan dragen.

Ook is er direct een stroomkabel voor 12 volt van de ene zijde naar de andere gebracht. We willen in de caravan gaan werken met 12 volt dimbare led-verlichting. De omvormer kan hiervoor de 12 volt leveren die nodig is. Ook achter de auto moet de 12 volt led-verlichting dan gaan werken. Dit is een project om in de winter aan te gaan pakken.

Aan de buitenzijde is een extra stopcontact gemaakt en in de keuken zijn vier extra stopcontacten geplaatst. In de voorgaande jaren is de 230 volt installatie al dusdanig aangepast en uitgebreid, dat dit eenvoudig aan te sluiten was. Zowel links al rechts is aan de buitenzijde een stopcontact voor 230 volt. Achter het klepje aan de linker zijde zat ook nog een niet aangesloten 12 volt aansluiting. Ook deze is direct aangesloten, ook al weet ik nog niet precies wat we er mee gaan doen.

extra stopcontact caravan
Extra stopcontact caravan 2

De hoekzit achterin is weer terug veranderd in een rondzit. Met opgroeiende kinderen werd deze hoekzit te klein. De rondzit moet weer voldoende zitplaatsen geven voor het hele gezin. Een bijkomend voordeel is dat daardoor ons eigen bed ook direct weer een stukje groter wordt (180 cm bij 210 cm), wat wel fijn is wanneer is tijdens de vakantie ook 3 honden bij de voeten slapen. Wel missen er nog een aantal kussens om het bed en de rondzit compleet te maken. Deze zijn inmiddels besteld.

Doordat er met de rondzit meer bergruimte onder de banken komt – en omdat ik voor een klant een serviceluikje mocht inbouwen – heb ik er ook een extra serviceluik in geplaatst om gemakkelijk bij deze bergruimte te kunnen komen.

Rondzit Knaus 540 caravan
Serviceluik Knaus 540

Op de planning voor deze caravan staat nog het vervangen van de kussenhoezen van de nieuwe rondzit, het plaatsen van Led verlichting, doorverven vanuit de voorzijde zodat het gehele interieur een nieuw kleurtje krijgt en een asrevisie. Deze projecten worden in de winter aangepakt.

Updates aan de ‘Knaus 540’ en bergroutes