Stapelbed maken in de caravan – deel 2

In het eerste deel is te zien en te lezen op welke manier het onderste bed gemaakt wordt, waarbij er in de opbergruimte onder het bed ruimte is voor het reservewiel. In deze post is te zien hoe het bovenste bed van het stapelbed in de Roller wordt gemaakt, en het uitschuifbare gedeelte van het 5e bed ondersteund wordt.

Het stapelbed vind steun in de kast waar het stapelbed tegenaan gemaakt wordt. De poot linksachter is hieraan vast gemonteerd. De poot linksvoor is met stoelhoeken vastgemaakt aan het frame.

De poot rechstachter is met blokjes vastgemaakt aan de caravanwand. De poot rechtsvoor met stoelhoeken aan het onderste frame. De deksel van het bankkast moest hiervoor aangepast worden naar 2 delen, zodat deze ruimte nog redelijk eenvoudig bereikbaar is. 

De balken overdwars verbinden de poten met elkaar en dragen het lattenbodem. Dit zorgt ook direct voor stevigheid van het stapelbed. De balken ‘liggen’ op de poten en zijn hierop vastgemaakt met o.a. stoelhoeken en lange schroeven.

Na het plaatsen van de lattenboden zijn de zijwanden geplaatst. Deze houden het matras op het bed, en zorgen voor een groter draagvermogen van het stapelbed.

Het uiteindelijke resultaat van het bovenste stapelbed. De lamp voorin is vanwege veiligheid verwijderd. Hier is een 12-volt led-strip voor in de plaats gekomen om deze hoek van de caravan te kunnen verlichten.

Aan het uitschuifbare gedeelte is achter een scharnier-poot geplaatst, en voorin rust het uitschuifbare bed op een steun aan de bankkast. Deze toevoeging maakt de caravan geschikt voor 5 personen.
De volgende stap is het verver van het stapelbed. Dit gebeurd wanneer de hele caravan wordt geverft in de juiste kleur. Hierna wordt het stapelbed afgemaakt met een trappetje, en een hekje bij het bovenste bed.

Stapelbed maken in de caravan – deel 2
Getagd op: