Stapelbed in een caravan maken – deel 1

Van oorsprong is de ‘Roller’een 4 persoons caravan. De treinzit was om te bouwen naar een 2 persoons bed. Om van deze caravan een comfortabele 5- persoons caravan te maken, is gekozen voor een stapelbed op de plaats van de treinzit, waarbij het onderste bed uitschuifbaar is. De caravan biedt dan tot 5 slaapplaatsen, en behoud zijn ruimtelijke indeling.  In ‘deel 1’ is te zien hoe het onderste gedeelte gemaakt wordt: het uitschuifbare – onderste – gedeelte van het stapelbed:

Het linker gedeelte van de treinzit is volledig verwijderd. Het reservewiel moet passen onder het stapelbed aangezien er geen reservewielhouders zijn voor het type chassis waar deze caravan op staat. Deze ligt dan ook al op zijn positie zodat het stapelbed hieromheen gemaakt kan worden.

De rechter kant van de treinzit blijft zitten, zodat er twee aparte opbergmogelijkheden zijn. Dit biedt direct ook een stevige constructie om het onderste – voorste frame aan vast te maken.

De linker kant van het stapelbed wordt vastgemaakt aan de kast. Hierdoor ontstaat een stevig geheel. Tegen de achterwand loopt een draagbalk waar de steunen voor het bovenste bed op komen, en die de lattenbodem voor het onderste bed gaat dragen. Deze wordt nog extra ondersteund door twee pootjes, precies passend om het reservewiel heen.

De achterste balk wordt, net als de voorste balk, vastgemaakt aan de bankkast aan de rechter kant.

Aan de rechter kant zijn de platen terug gemonteerd en in twee delen gezaagd. Er zijn nu twee deksels voor de bankkast, aangezien op het verste deksel een matras ligt en deze hierdoor lastig te openen is. De lattenbodem is hier op maat gemaakt. De uitdaging hier was om het lattenboden evenhoog te krijgen als de deksels op de bankkast. Bij het maken van het frame moest hier al rekening gehouden worden met de hoogte.  De 2e balk onder de lattenboden zorgt voor steun en houdt de latten op hun positie. De lattenboden zit op deze foto nog niet vast aan het frame.

In de garage is op de lattenboden het 2e lattenboden gemonteerd, welke uitschuifbaar wordt. Deze zitten met een eigen balk aan de onderkant aan elkaar vast. 

Met scharnieren is het gedeelte van de lattenbodem dat op zijn plek moet blijven liggen, vastgemaakt aan de achterste balk. De lattenbodem functioneert nu als deksel voor de ruimte onder het stapelbed.  Door een deel uit te schuiven ontstaan een 2-persoons bed. Hierboven komt het stapelbed.
In deel 2 laat ik zien hoe het bovenste bed gemaakt wordt, en het uitschuifbare gedeelte steun vind om een persoon te kunnen dragen.

Stapelbed in een caravan maken – deel 1
Getagd op: