Aardlekschakelaar en zekeringautomaat inbouwen
De verbouwing van de ‘Roller’ caravan uit 1981 is gestart! Het eerste wat we aanpakken is het inbouwen van een zekeringautomaat en aardlekschakelaar. Meestal zit er in elke caravan een zekeringautomaat ingebouwd die de elektrische installatie van de caravan beschermd (en die van de camping) bij het overvragen aan elektra. Deze ‘Roller’ bleek dit niet te hebben, en dus ook een aardlekschakelaar.
Om het wat makkelijker te maken, wordt er direct een ‘volledige’ kast ingebouwd: zekeringautomaat met aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar meet de inkomende en uitgaande stroom, en schakelt het elektrisch systeem uit wanneer hier een verschil in optreed. Dan lekt er namelijk stroom, ofwel: kortsluiting of stroom loopt via een ander punt in de caravan weg. Met name bij het inbouwen van vloerverwarming is een aardlekschakelaar belangrijk: mocht er een stroomlek in de vloerverwarmingsfolie optreden, dan wil je daar op dat moment niet op staan! De aardlekschakelaar beschermt hiertegen en schakelt direct het elektrisch systeem uit. Een aardlekschakelaar is dan ook in vrijwel elke caravan mijn inziens noodzakelijk, ook wanneer er geen elektrische vloerverwarming ingebouwd is. Dit waarborgt het veilig kamperen met een caravan waarin we tegenwoordig veel elektrische apparaten hebben (waterkoker, koffiezetapparaat, oventje, tv, mover, etc)
Hoe kun je controleren of een aardlekschakelaar is ingebouwd in je eigen caravan? Zoek dan het ‘meterkastje’ op: de plaats waar de zekeringautomaat is geplaatst. Deze zit vaak vlakbij de stroomingang van de CEE stekker. Wanneer dit lijkt op de onderstaande/hier naast staande foto, twee schakelaars, dan is een aardlekschakelaar ingebouwd. Bij 1 schakelaar is alleen de zekeringautomaat ingebouwd, maar is het nog steeds mogelijk een aardlekschakelaar er bij te zetten (wat wij kunnen doen – vraag gerust naar de mogelijkheden en de kosten hiervoor).
Bij het inbouwen in de ‘Roller’ heb ik er voor gekozen om deze vlak naast de stroom-ingang te doen. Dat is namelijk al het punt waar de stroom verdeeld wordt door de caravan, en dan hoeven er vrijwel geen nieuwe kabels getrokken te worden door de caravan: alleen een nieuwe kabel van de stroomingang naar de aardlekschakelaar.
Hoe ik hier te werk ben gegaan, is te volgen in de onderstaande foto’s:
Als eerste heb ik de stoomkabels losgemaakt van de stroomingang. Hier zijn drie kabels met elkaar verbonden en verdeelt op de stroomingang. Verderop in de foto’s is te zien dat dit nu netjes is verdeel in een lasdoos.
Hierna heb ik het kasje met de aardlekschakelaar en zekeringautomaat naast de stroomingang geplaatst, en een nieuwe stroomkabel tussen de stroomingang en de aardlekschakelaar geplaatst. Let er wel op, wanneer je dit zelf doet, dat de kabel voldoende wattage aankunnen. Zoals je kunt zien is vanuit de zekeringautomaat (rechter schakelaar) een verdeling gemaakt in een stroomkabel die naar een stopcontact aan de rechter kant gaat, en een stroomkabel die naar een lasdoos gaat om de stroom te verdelen.
Hieronder is de lasdoos te zien die op de wand naast de stroomingang geplaatst is. Vanuit de zekeringautomaat gaat hier een stroomkabel naar toe om de stroom verder te verdelen. Om de stroomkabels veilig met elkaar te verbinden, maak ik gebruik van een iets duurdere hersluitbare lasklemmen. Deze lasklem klemt op een goede en stevige wijze de flexibele stroomdraad die in een caravan gebruikt moet worden vanwege het trillen tijdens het rijden. Installatiedraad, wat in huizen wordt gebruikt, trilt namelijk kapot tijdens het rijden, met alle gevolgen van dien…
Na controle of alle kabels op hun plek zitten, goed geklemd zijn in de lasdoos en klemmen, schoefklemmen op de aardlekschakelaar en zekeringautomaat te hebben na-gedraaid, is het tijd om te testen. Ofwel: de caravan met de CEE stekker aansluiten op een stroompunt. Bij het testen controleer ik de verlichting en een stroomvrager op de stopcontacten, bijvoorbeeld een boormachine.
Wanneer alles goed is aangesloten en werkt, kan het kastje afgemonteerd worden en alle deksels vastgedraaid worden. Voordat ik dit doe, haal ik eerst weer de stroom van de caravan af. Veiligheid natuurlijk boven alles, ook al zit er nu een werkende aardlekschakelaar in.
Tot slot, opruimen en nog een foto van het eindresultaat.