Renovatie van een Beyerland 380-B (deel 1)

Deze Beyerland 380-B uit 1991 heeft een flinke renovatie nodig gehad! Het interieur van de Beyerland is redelijk tijdloos is met de lichte houtkleur-afwerking op de wanden en de kasten. Toch heeft deze caravan in de afgelopen 30 jaar enkele schadeplekjes op de wanden. Daarbij is de keuken er door eerdere eigenaars uitgehaald, waardoor van een ‘caravan’ niet echt meer sprake was. In ieder geval niet om comfortabel met deze caravan op vakantie te gaan. Met een flinke renovatie wordt deze caravan een moderne, lichte en frisse caravan en – uiteraard – voorzien van thermostaat-geregelde vloerverwarming.

Als eerste zijn de bekende zwakke plekken van dit type Beyerland-caravans aangepakt: rondom zijn nieuwe kit-randen aangebracht. Met name plekken waar deze caravans om bekend staan te gaan lekken zijn grondig aangepakt. Hierdoor zijn alle zwakke plekken veranderd in sterke punten. Dit geldt ook voor de vloer: de vloer veerde door en dit is aangepakt zodat de vloer weer volledig op sterkte is. Door injectie en een steunbalk in het midden te plaatsen, is de vloer nu sterker dan dat deze ooit is geweest.

De elektra is vervolgens vernieuwd: er is een aardlekschakelaar toegevoegd en de elektra is netjes weggewerkt in lasdozen. Tegelijkertijd is de voorbereiding voor de vloerverwarming aangelegd. Ook is het aantal stoompunten in de caravan uitgebreid. De bestaande 12 volt inrichting is gebruikt om nieuwe led-verlichting op aan te sluiten. 

Hierna was de keuken aan de beurt: er zit een volledig nieuwe keuken in deze caravan met wasbak en kraan. Het watersysteem is dan ook volledig nieuw. De oorspronkelijke keuken kende een hoek, wat de caravan verkleinde. Deze keuken is nu rechthoekig en geplaatst tegen de wand, waardoor er een ruimtelijk gevoel ontstaat in de caravan. 

Omdat het dakluik heel licht lekte (wat ontdekt werkt dankzij de vele regenbuien van de afgelopen week) is deze ook vervangen voor een nieuw dakluik.

Na deze verbouwingen kon de vloerverwarming aangelegd worden. De isolatie op de vloer zorgt ervoor dat de warmte naar boven gedwongen wordt en de vloer de gehele caravan verwarmt. Door de thermostaat kan de temperatuur in de caravan geregeld worden. 

Ondertussen is de caravan voorzien van nieuwe banden en zijn de remmen opnieuw afgesteld. Nu deze verbouwingen klaar zijn, kan de caravan verder gestyled worden.

Renovatie van een Beyerland 380-B (deel 1)
Getagd op: