In het afgelopen voorjaar hebben we voor verschillende klanten vloerverwarming mogen inbouwen in hun caravans. Ook hebben we een vast toilet ingebouwd in een caravan en een stapelbed gemaakt. Naast deze werkzaamheden en het verhuren van caravans hebben we onze eigen Knaus caravan ook ‘aangepakt’ en van een aantal updates voorzien. De Knaus caravan is volledig geverfd aan de binnenkant, de verlichting binnen en buiten is aangepakt en de caravan heeft nog een aantal updates gekregen.

Volledig in de verf en de rondzit weer terug

Twee jaar geleden hebben we de voorkant aangepakt. Hier hebben we vier aparte bedden gemaakt en voorkant volledig opnieuw geverfd. Nu was het nog de beurt aan de rest van de caravan om geverfd te worden. De gehele caravan is wit geverfd, zodat de binnenkant ruim aan blijft voelen. Een behoorlijke klus die we een aantal weken druk hebben gerealiseerd. De caravan is hierbij voorzien van nieuwe, groene gordijnen als accentkleur.

De rondzit achter is terug gebouw naar de originele vorm. Met groter wordende kinderen blijkt deze ruimte toch wel prettig te zijn. Voor de rondzit zijn nieuwe, iets dikkere (15 cm), schuimkussens besteld. Hiermee wordt ook het bed gemaakt. Het bed wat van de rondzit gemaakt kan worden is nu 210cm bij 180cm, ruim genoeg voor twee volwassenen en drie honden…

Led verlichting buitenom de caravan

Een eigen wens was om de rij-verlichting aan de buitenkant achterop de caravan te vervangen voor led-verlichting. Hiervoor is een nieuwe 13 aderige kabel getrokken vanaf de stekker naar de auto tot de centraaldoos onder de caravan. De ‘oude’ kabel bevat namelijk te weinig aders om alle mogelijke functies aan te sluiten, zoals de constante stroomdraad, geschakelde stroomdraad op het contact van de auto en een achtuitrij-lamp.

De centraaldoos onder de caravan is ook vernieuwd, omdat deze te klein is. Er zijn extra kabels naar de achterkant getrokken voor de extra functies. Ook een 3e remlicht is gemonteerd. Het resultaat: een caravan met ledverlichting aan de achterzijde en alle mogelijke (signaal)lampen aangesloten.

En omdat ik toch bezig was met kabels trekken, heb ik vanaf de omvormer naar de dagrij-verlichting een extra kabel gelegd. Hiermee kan via een schakelaar in de caravan de dagrij-verlichting aangezet worden wanneer de caravan aan de stroompaal op de camping staat. Rondom de caravan kan zo in het donker buitenom verlichting worden aangezet. Dit jaar hebben we ervaren dat dit toch wel handig is wanneer je in het donker aankomt op een camping, waar de verlichting matig aanwezig is.

Ledverlichting binnen in de caravan

Nadat de caravan volledig is geverfd, is rondom de rondzit warm-wit ledverlichting aangebracht. Door middel van twee wisselschakelaars is de ledverlichting apart te schakelen: er kan één strip aan de zijkant aangezet worden, of er kunnen twee strips aan de zijkant en achterkant aangezet worden, of alle strips. Op deze manier kan de verlichting in de caravan geregeld worden naar waar deze nodig is, zonder dat het hinderlijk is voor kinderen die al liggen te slapen in de caravan. De ledstrip krijgt zijn voeding vanaf de omvormer.

Ook voorin de caravan is een ledstrip geplaatst, zodat daar ook een 12-volt verlichting aanwezig is. Via de constante stroomdraad vanaf de auto krijgt de omvormer onderweg stroom. Doordat er zowel voorin, als achterin, als in de keuken nu 12-volt verlichting aanwezig is, kan de gehele caravan nu ook via de auto verlicht worden wanneer dit nodig is. Alleen in de toiletruimte moet nog een 12-volt lamp geplaatst worden.

Nieuwe omvormer voor de caravan

Zoals hierboven te lezen is, is het 12-volt systeem behoorlijk uitgebreid. De omvormer die in de caravan zat werd dan ook behoorlijk warm, mede door ouderdom. Om geen risico’s te nemen, heb ik de omvormer vervangen voor een nieuwe, sterkere omvormer: De Schaudt CSV 300. Ook hiervoor zijn een aantal kabels omgelegd, omdat de oude omvormer in een bovenkastje zat. De nieuwe zit aan dezelfde kant van de caravan, maar nu in een bankkast vlakbij de accu van de mover. Met deze nieuwe omvormer is er genoeg vermogen over om nog wat meer 12-volt mogelijkheden te creëren.

Benieuwd welke ‘updates’ we aan uw caravan kunnen maken? Bekijk deze pagina, onze nieuwsberichten of stel gerust de vraag via info@caravan540.nl

Updates aan de Knaus 540 – voorjaar 2023