Opknappen van een Knaus 440 uit 1985

Voor de familie Deinum mocht ik deze Knaus uit 1985 opknappen. Deze mooie retro Knaus is technisch nog in een goede staat en heeft een modernisering nodig. Afgesproken met de eigenaren is om de onderstaande werkzaamheden te verrichten:

– Elektrisch systeem controleren en het plaatsen van extra stopcontacten.
– Vervangen van het dakluik
– Onderstelbeurt
– Nieuwe banden
– Nieuw watersysteem
– Inbouwen vloerverwarming

Na controle van de caravan, zowel binnenin als buitenom, is als eerste een extra steunbalk boven de as geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het doorveren van de vloer voorkomen wordt.

Hierna is gestart met het bijwerken van de elektrische aansluiten. Op enkele plaatsen is 12 Volt verlichting aangesloten. Met behulp van de omvormer, die ook vervangen is, wordt deze verlichting gevoed en de waterpomp. In ieder geval zijn nu alle lichtpunten in te schakelen wanneer de caravan op de stroompaal aangesloten is. Ter voorbereiding op de vloerverwarming is een aardlekschakelaar geplaatst.

Vervolgens is het watersysteem vervangen. De oude leidingen zijn verwijderd en er is een nieuwe waterleiding van de keuken naar de disselbak geplaatst. De kraan is vervangen, het waterpompje en ook de watertank. Omdat de caravan voornamelijk op een seizoensplek zal staan, is gekozen voor een extra grote watertank.

Het oude dakluik bestond uit een op een frame gelijmd stuk plexiglas. Dit is verwijderd en vervangen voor een nieuw dakluik. Van de andere dakdoorvoeren en het dakluikje boven het toilethokje zijn de randen voorzien van een nieuwe kitlaag om lekkages tegen te gaan. Langs de randen van de caravan is ook een nieuwe preventieve kitlaag geplaatst.

Hierna is gestart met het plaatsen van de vloerverwarming. Als eerste is een mal gemaakt van de vloer met printpapier. De houten vloerplaten zijn daarna op maat gezaagd. Op de vloer is eerst een laag isolatie geplaatst, die ervoor moet zorgen dat de warmte naar boven afgevoerd wordt. Bovenop de laag isolatie is een laag hardboard platen gelegd. Hierop ligt de vloerverwarmingsfolie, met daarboven nog een laag hardboard vloerplaten. Na het aan elkaar tapen van houten platen, het aansluiten van de elektra en de thermostaat, kon de vloerverwarming getest worden. Als afwerklaag ligt er een laag vinyl in de caravan.

De aansluitingen zijn verwerkt in een lasdoos in een bankkast, evenals de hoofdschakelaar van de vloerverwarming. 

Op verzoek is de caravan uitgebreid met twee stroompunten: Een extra punt boven de zithoek voorin, en een extra punt bij de zithoek/slaaphoek achterin de caravan.

De caravan is voorzien van nieuwe banden. Daarbij zijn de remmen schoongemaakt en opnieuw afgesteld. Daarbij is de caravan ook voorzien van een set wieldoppen, die de ‘look’ aan de buitenzijde weer compleet maken. Tot slot is het gassysteem gecontroleerd en is dit systeem voorzien van een nieuwe drukregelaar.

Deze prachtige Knaus wordt verder afgewerkt door de eigenaren zelf. De verdere verbouwing is te volgen op het instagram account Knausje85

Opknappen van een Knaus 440 uit 1985
Getagd op: